sobota, 3 listopada 2012

ŻYWIOŁY

Ilość żywiołów, które możemy w chwili obecnej stosować jest pięć, a po rozszerzeniu Świadomości i podwyższeniu wibracji, możemy dodatkowo regulować, wzmacniać i rozwijać żywioł Eteru (http://nnka.wordpress.com/2012/09/04/przyrodniczy-zywiol-akaszy-co-w-przekladzie-na-pojecia-europejskie-oznacza-eter/) oraz żywioł Próżni (PUSTKA-PRÓŻNIA-PRZESTRZEŃ (VOID-astronomy).


Medycyna chińska-Pięć żywiołów:

 


KOLORY
-żywioł ziemi kolor-żółty
-żywioł ognia kolor-czerwony
-żywioł drzewa kolor-zielony
-żywioł wody kolor-niebieski
-żywioł metalu kolor-biały

Kolory różnią się częstotliwością (długością) fal i są one odbierane przez skórę i pokarm.
-kolor żółty rozwesela, dodaje energii.
-kolor czerwony wywołuje nastrój wesołości. Należy używać go ostrożnie w stanach emocjonalnych.
-kolor zielony uspakaja i odpręża, jest przeciw rakowy.
-kolor niebieski wpływa chłodząco i odświeżająco.
-kolor biały jest mieszaniną wszystkich kolorów. Podnosi i dodaje dynamiki każdemu kolorowi. Sumuje w sobie moc wszystkich kolorów.

EMOCJE
-radość-żywioł ognia
-współczucie-żywioł ziemi
-smutek-żywioł metalu
-strach, depresja-żywioł wody
-gniew, złość-żywioł drzewa

Dla ciekawości, miłość nie jest prostą emocją. To co my na zachodzie nazywamy tym słowem, jest aspektem dążenia jednej połowy do drugiej (EROS), lecz na dalekim wschodzie jest to również aspekt opiekuńczy (CARITAS).

SMAKI
Wiemy, że są smaki, które wzmacniają energię Jin (specyficzny rodzaj zimna) i takie, które wzmacniają Jang (ciepła).
Wśród smaków słodki, pikantny, ostry, mdły i kwaśny są Jin; gorzki i słony są Jang

Właściwości smaków
-pikantny: rozprasza, nawilża, pobudza, ułatwia krążenie;
-słodki: wzmacnia, rozluźnia, zwalnia, harmonizuje i reguluje;
-kwaśny: ściąga, unieruchamia, zbiera, wycisza emocje, zapobiega wysadzaniu wątroby
-gorzki: osusza, wzmacnia, i utrwala,
-słony: osłabia i łagodzi, nawilża, powoduje opadanie, jest przeczyszczający;
-mdły: moczopędny;

Relacja z narządami
-pikantny: wzmacnia wątrobę, harmonizuje nerki, rozprasza w płucach;
-słodki: wzmacnia śledzionę, harmonizuje wątrobę, rozprasza w sercu;
-gorzki: wzmacnia nerki, harmonizuje płuca, rozprasza w śledzionie;
-słony: wzmacnia serce, harmonizuje śledzionę, rozprasza w nerkach;

 -Skłonność do określonego smaku wskazuje na niedobór energii Jin w narządzie, z którym smak ma związek, co wynika z niedoboru energii Jin lub nadmiaru energii Jang.
-Niechęć jest oznaką nadmiaru energii Jin i może być skutkiem nadmiaru energii Jin lub niedoboru energii Jang.
W niektórych przypadkach odruch przyciągania lub odpychania wobec danego smaku wynika ze sposobu krążenia energii w odpowiadającym mu narządzie, który w ten sposób informuje o niedoborach lub przepełnieniu.
-Reakcja na określony smak ma przyczyny wewnętrzne. Objawia się przegrzaniem organu pozostającego w związku z tym smakiem i jest spowodowana nadmiarem naturalnego gorąca lub niedoboru energii Jin.

-Choroby a żywioły:






3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli, jak mam duzo emocji, to unikac koloru ognia, a uzywac koloru ziemi? A kwasny smak, aby ostudzic emocje?
    A w stanach nadmiernego goraca? Jest to spowodowane nadmernymi emocjami? Taki sam kolor i smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej żywiołu metalu i wody;metal(siekiera)kontroluje gałęzie i korzenie a woda je podlewa.Jak Ci mówiłem kiedyś,że wątroba odpowiada za emocje a szczególnie złość,agresje(pęcherzyk żółciowy)irytację,itp.

      Usuń