niedziela, 30 grudnia 2012

ODŻYWIANIE - SZKODLIWE BIAŁKA ZWIERZĘCE I SACHAROZA


Ktoś, kiedyś powiedział, że nożem i widelcem kopiemy sobie grób, że tak małe narzędzia  kopiemy tak długo. Czytając dawną literaturę i studiując historie, dowiadujemy się o sławnych rodach, które wymarły nie zostawiając potomków. Niewielu się jednak zastanawia dlaczego tak bogate rody (Królowie, książęta i Inni) opływający w dostatki,suto zastawione stoły i nie nie mogły mieć dzieci. Natomiast biedota, ktora jadła zboża, warzywa, owoce i często nie dojadała, miała ich więcej niż mogła wyżywić.
Czy już w tej chwili nie nie nasuwa się samo co było przyczyną bezdzietności i niepłodności wielu ludzi? Jeżeli pomyśleliście o sposobie odżywiania się- tak, zgadliście Państwo: przyczyną takiego stanu była duża ilość białek pochodzenia zwierzęcego.
Nasze zdrowie i długość życia, leży  lub leżało w rękach  naszych babć, dziadków i rodziców.
Chińczycy mówią,że kobieta będąc w ciąży odpowiedzialna JEST ZA ZDROWIE I rozwój przyszłego małego człowieka.


Zacznijmy jednak od początku:
Babcia nasza je dużo białek zwierzęcych: mięso, mleko, twarogi,, jajka, itp. .. tylko część tych białek jest przyswajana i wykorzystana, reszta wydalana do momentu, gdy zacznie brakować Energii do usuwania nadmiaru z organizmu. Wtedy właśnie białko zwierzęce wraz z tłuszczem w nim zawartym osadza się w tkance łącznej oraz nerkach, które odpowiedzialne są między innymi za reprodukcję. Osłabiając swoje nerki, babcia nie może przekazać odpowiedniej ilości Energii swojemu dziecku - naszej matce (brak Energii nerek ze strony babci, spowoduje schorzenia narządów po prawej stronie u kobiet,lewej u mężczyzn).
Podobnie nerki dziadka wpływają na stan zdrowia naszej matki tylko spowoduje to odbicie po,jej lewej stronie a u mężczyzn po prawej, dodatkowo dziadek przekazuje nam Energie dziedziczną.
Płód odżywia się tym samym pokarmem i przeżywa te same emocje wspólnie z matką tylko z tą różnicą, że matka ma już wykształcone narządy a u płodu dopiero się wykształcają. Za pomocą pokarmów( u Bretarian dziecko nie będzie miało potrzeby jedzenia bo matka odżywia się Światłem) jakie zjada matka w czasie ciąży, dziecko poznaje ich smaki i energie, które następnie będą dominować w jego dorosłym życiu. To co zjada matka, sprzyja zdrowiu lub chorobie dziecka. Możemy założyć, że jeśli matka je dużo białek zwierzęcych dziecko będzie miało problemy z układem kostnym, nerkami, wątroba i sercem.gdy je dużo sacharozy (cukru białego) dziecko będzie miało problemy z układem oddechowym, nerwowym i układem krążenia krwi.
Nadmiar białek pochodzenia zwierzęcego prowadzi również do agresji, która pojawia się coraz częściej w społeczeństwach o wzmożonym spożyciu produktów wysoko białkowych.

Chińczycy w swej mądrości pokoleń, przekazują prostą zasadę odżywiania się człowieka;
gdy zaczynają wyrastać ząbki u dzieci, (pierwsze są jedynki i dwójki),służą one do siekania, dlatego powinniśmy podawać dziecku jako pierwsze pokarmy z warzyw i owoców w różnej postaci (zależnie od pory roku i strefy klimatycznej). Następnie wyrastają trzonowe, więc czas na podawanie zbóż w postaci kasz, kaszek,płatków,itp.Jako ostatnie wyrastają,tzw.zęby oczne, (wątrobowe, kły) czyli trójki, wtedy możemy dopiero podawać białka (niewielką Ilość) najlepiej pochodzenia roślinnego (fasola, soja,itp.)

- Ale ile podawać tych produktów aby zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Mądrość wschodu dalej podpowiada nam  jak,kiedy i ile jeść:
Powinniśmy jadać produkty (owoce, warzywa) z naszej strefy klimatycznej i tylko wtedy kiedy są w fazie wegetacji.Jeśli nie to te,które można zakopcować,zakisić i ususzyć; kapusta, marchew,buraczki, buraki, ziemniaki, itp. ..
Powinniśmy również zwracać uwagę na czas spożywania warzyw i owoców oraz soków;
wiosną,gdy na drzewach pokażą się pierwsze pąki, możemy wprowadzić połowę produktów surowych. Latem gdy liście są już na drzewach, na surowo spożywać może wszystko, jesienią gdy liście zaczynają opadać odstawiamy połowę surowego,zimą gdy liści niema na drzewach,nie jemy nic surowego. Spożywamy wtedy kiszone, kopcowane, suszone owoce, warzywa, grochy, fasole (czerwona, czarna ewentualnie kolorowa, latem biała) w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej. Zasada mówi,że im zimniej na zewnątrz tym dłużej gotujemy (Jangizujemy) dodając przypraw rozgrzewających.

Ilości pożywienia możemy komponować wspomagając się wiedzą o naszym uzębienia. Wybieramy jedną ze szczęk(górna lub dolna) i mamy: dwa siekacze,jeden kieł (wątrobowy),dwa zęby trzonowe i dwa przedtrzonowe, więc cztery do miażdżenia.
-dwa siekacze (siekamy warzywa, owoce)-dwie części warzyw i owoców,
-jeden kieł(kły służą do rozrywania) jedną część białek,
-zęby trzonowe-cztery części zbóż, korzonków, orzechów lub innych.
Ta mądrość pomoże nam wziąć w swoje ręce zdrowie nasze, naszych dzieci i wnuków.

GDY spożywamy duże ilości białek zwierząt, które są Jang (Ciepło) mamy ochotę na słodkie Jin (Zimno) co powoduje skoki ciśnienia krwi. Zjadając obiad z dużą ilością białek (pozbywamy się magnezu dostarczając dużo wapnia-osteoporoza,zwapnienia,itp), sięgamy  najczęściej po ciastko lub słodycze, które (zamiast warzyw) wyrównują nadmierną Ilość Jang zawartego w białku, soli warzonej (Sodzie) lub pieprzu, które są najczęściej dodawane w naszej Kuchni i niekorzystnie wpływają na Nasze Zdrowie.

Nadmierne spożywanie cukru (sacharozy) powoduje wypłukiwanie z naszego organizmu witamin z grupy B, oraz: Mg-magnezu (jeden z ważnych neuroprzekaźników), F-fosforu, Cr-chromu co prowadzi do zaburzeń przemiany węglowodanów, białek i tłuszczy i objawia się zaburzeniami przemiany materii z wszystkimi jej konsekwencjami.
Jedną z groźniejszych konsekwencji spożywania nadmiernej ilości tych produktów, jest spowodowanie zakwaszenia organizmu i zachwianie równowagi zasadowo - kwasowej (czyli Jang-jin),co prowadzi do powstania komórek rakowych, choć sposób powstawania tych ostatnich jest bardziej złożona ...

Podstawa samoleczenia,przede wszystkim, (ZMIANA całkowita lub częściowa) w sposobie odżywiania - Nie ma innej drogi do trwałego wyleczenia i Zdrowia .
Powinno sie zacząć od oczyszczenia organizmu z toksyn, Chemii i innych brudów. Możemy Też posłużyć sie wahadłem i usunąć negatywne energie oraz wszelkiego rodzaju nadmiary.Aby bezpiecznie usunąć nadmiary, powinniśmy pozyskać jak najwięcej Energii.
Główna zasada,powrotu do Zdrowia,zmienić sposób odżywiania. Nawet po radykalnym oczyszczeniu musimy mieć świadomość,że ulegając starym nawykom WSZYSTKO wróci do stanów nieprawidłowości i schorzeń.


W taoistycznej "Księdze comiesięcznych zaleceń żywnościowych" napisano:
 -Ci, którzy "jedzą" Wiatr, Będą duchowi i zyskają długowieczność;
 -Ci, którzy jedzą zboża, Będą mądrzy na Różne sposoby, ale wyczerpią umysł Praça;
 -Ci, którzy jedzą trawę, Będą niemądrzy i głupi;
 -Ci, którzy jedzą Mięso, Będą mieli dużo Gniewu;
 -Ci, którzy "jedzą" powietrze, osiągną Duchowy POZIOM nieśmiertelności i zyskają Tao.

Jedzenie nie tylko wpływa na nasza Osobowość i temperament, ale również decyduje o długości naszego Życia. Taoizm sugeruje, że nasz apetyt powinien być niewielki, smak powinien być lekki, Ilość jedzenia zmniejszona. Oczywiście bezpośrednie "jedzenie" wiatru i rosy jak również absorpcja esencji słońca i
księżyca byłaby najlepszą rada dla duchowej Praktyki. Taoiści wierzą, że bezpośrednia Integracja z oryginalnym chi i esencja wszechświata prowadzi do stania się wiecznym bogiem, wspólnie odnosi się do "Człowieka Kompletnego". Stan "kompletnego człowieka" opisany w książce Zart Chuang Tzu: "Pożar Lasu nie może go spalić, zimny lód nie oziębi go, grzmot, od którego chwieje się Kamienna Góra nie może go zranić, sztorm i morskie fale nie przerażą go". Taki "kompletny Czlowiek" zazwyczaj chodzi w chmurach i pobiera energie słońca oraz księżyca, lata ponad czterema morzami i "je" Wiatry oraz Pije Rose. Jego skóra lżejsza od Śniegu.
Stać się "kompletnym człowiekiem" jest celem większości taoistycznych praktykujących Duchowo. Ponieważ jedzenie ma Silny wpływ na formowanie naszego Życia i osobowości, znaczenie bycia wolnym od jedzenia opisano szczegółowo w taoistycznej sutrze Pokoju "Tai Ping Sutra". mówi ona,że na początku, kiedy ludzkość pojawiła się na Ziemi, ludzie mieli te same dziesięć  Elementów Energii w ciele co niebo i ziemia i nie potrzebowali jedzenia, by żyć. Pierwsi ludzie polegali na bezpośredniej absorpcji yin i yang czyli Energii kosmicznej. Jednak z powodu stopniowego upadku i oddalenia się od Ścieżki Boga, zapomnienia o Źródle oraz skłonności do iluzji, wszystkie cudowne zdolności ludzi zostały zatracone i "nastąpił Głód". W efekcie, jeśli nie spożywano jedzenia czy napojów, śmierć była pewna. Pożałowanej przez Niebo ludzkości pozwolono odtąd jeść. Dlatego właśnie taoizm stosuje stopniową metodę uwalniania się od jedzenia, najpierw przez jedzenie mniejszej ilości, lżejszego pożywienia, potem dochodzi się etapu dostarczania sobie Energii z powietrza,aż Duch i organy wewnętrzne staja się silniejsze i ma się mniej pragnień, aż w końcu dochodzi się do całkowitego braku ochoty na jedzenie.

http://www.youtube.com/watch?v=GtTqauIvJ2M



KORZYSTAJĄC z Pomocy bioterapeuty, radiestety, lekarzy akupunkturzystów - ! Pamiętajmy . ONI NIE uzdrawiają, oni wskazują Wam ​​Droge i przekazują energie, ktora pozwoli zacząć przetwa Samo-uzdrowienia ? Na Ile na Tyle na ile Sobie pozwolicie i będziecie Gotowi dziesięć   przyjąć  dar.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz